Friday, November 5, 2010

Żywienie podczas ciąży - prawdy i mity





         Ciąża jest czasem bardzo szczególnym dla każdej kobiety.
Szczególną uwagę musi zwrócić na sposób odżywiania  się ponieważ nie musi się troszczyć się tylko o siebie ale również o swoją pociechę, a jest to okres bardzo szczególny dla jego  optymalnego rozwoju. Dieta podczas ciąży ma również bardzo duży wpływ na zdrowie matki, wiąże się ona z "gromadzeniem zapasów" czyli rezerw energii, witamin i składników mineralnych które będą niezbędne podczas karmienia piersią.  Zasady odżywiania się kobiety w okresie ciąży nie odbiegają szczególnie od zasad zdrowego żywienia dlatego w tym okresie należy przyłożyć wszelkich starań do ich przestrzegania. Duża praktycznych porad jest zawartych w książce  "9 Miesięcy.Ciąża i Ty"

Aby uniknąć niedoborów składników odżywczych lub witaminowych dieta przyszłej mamy powinna być różnorodna. Jednak nie powinnaś jeść w tym okresie " za dwoje" pamiętaj w tym okresie potrzebujesz składników takich jak białko, witaminy, składniki mineralne, energii zaś tylko odrobinę więcej. Wybieraj produkty zawierające jak najmniej tłuszczu i cukru.

Warto wspomnieć, że podczas ciąży musimy wystrzegać się nadmiernego przybywania na wadze. Jest to szczególnie ważne żeby utrzymać prawidłowa wagę płodu. Nadmierna waga u noworodka może spowodować trudności podczas porodu nie wspomnę już o problemie z odzyskaniem smukłej sylwetki po porodzie. Zbędne kilogramy po ciąży mogą przyczynić się do rozwoju wielu chorób np natchnienia, cukrzycy czy chorób układu krążenia.
Pamiętajmy że należy unikać dużego wysiłku ale jeżeli nie ma przeciwwskazań powinnaś być aktywna ruchowo dużo spacerować i wykonywać proste ćwiczenia. "Sztuka bycia zdrowym"

Ważnym składnikiem niezbędnym dla każdej kobiety nie tylko ciężarnych jest błonnik pomaga on przeciwdziałać zaparciom, które są częstą dolegliwością ciężarnych. Jest go bardzo dużo w produktach pełnego przemiału (razowym chlebie,płatkach owsianych) gdzie znajdują się dodatkowo witaminy i minerały.

Aby zapewnić swojemu dziecku prawidłowy rozwój kości  nie możemy zapomnieć o mleku jest w nim dużo białka wapnia i witamin. Zapobiega ono również nadciśnieniu które czasem pojawia się podczas ciąży a co za tym idzie wcześniejszemu rozwiązaniu.
Mleko i jego wartości odżywcze ma bardzo duży wpływ również na twoje zdrowie, zmniejsza ryzyko osteoporozy ponieważ zapobiega odwapnianiu się kości, w okresie ciąży w przypadku niedobory wapnia twoje kości mogą stać się słabe i łamliwe. Powinnaś wypijać 3-4 szklanki mleka lub napojów mlecznych.
Część mleka można zastąpić serem. Najlepiej serem twarogowym ponieważ ser żółty zawiera dużo tłuszczu.

Nie możemy również zapomnieć o spożyciu mięsa. Jest ono ważnym źródłem białka i witamin a odpowiednie jego spożycie zapobiega niedokrwistości, infekcji drogach moczowych oraz ułatwia prawidłowy rozwój płodu.
Dobrze jest tez raz w tygodniu zastąpić mięso kawałkiem tłustej ryby morskiej zawarte w niej kwasy tłuszczowe  odgrywają ważną rolę w rozwoju mózgu i siatkówki oka płodu. Ryby zawierają również dużo witaminy D która ułatwia przyswajanie wapnia.

Ogromne jak nie najważniejsze jest spożywanie przez kobietę w okresie ciąży warzyw i owoców.
zawierają one duże ilości antyoksydantów które pomagają uniknąć zwyżek ciśnienia. Również zawarte w warzywach i owocach foliany zapewniają prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu.
Pamiętajmy że owoce i warzywa podczas gotowania tracą swoje wartości odżywcze dlatego najlepiej jest spożywać je na surowo. Dodatkowo dużą zawartość witamin mają pomarańcze, grejpfruty, truskawki, maliny, porzeczki,poziomki, agrest i morele. Jeżeli nie masz świeżych owoców z powodzeniem możesz użyć mrożonek.
Część warzyw i owoców można zastąpić sokami, szczególnie polecany jest sok pomidorowy,marchwiowy itp. pamiętaj jednak że soki zawierają dużo cukru i są zazwyczaj wysoko kaloryczne.

Powinnaś unikać również produktów zawierających niezdrowe tłuszcze znajdujące się np. w smalcu, maśle, śmietanie. Dobrze jest unikać produktów smażonych a wybierać raczej gotowane, pieczone a najlepiej spożywać produkty gotowane na parze, są bardzo smaczne i zatrzymują swoje wartości odżywcze.
Podczas ciąży ogranicz jedzenie wątróbki ma ona dużą zawartość witaminy A i może zaburzyć rozwój płodu.

Trudno szczególnie podczas ciąży zrezygnować ze słodkości, pamiętajmy że są one wysokokaloryczne i ubogie w wartości odżywcze, jeśli jednak nie możesz zrezygnować z deseru sięgnij raczej po budyń, galaretkę, sałatkę owocową czy orzechy a nie po ociekający czekolada tort.

Jak każda kobieta podczas ciąży masz skłonności do opuchlizny. Może temu zapobiec wykluczenie ze swojej diety spożywania soli i przypraw z jej zawartością. Nie zapomnijmy jednak że sól jest podstawowym źródłem jodu który jest niezbędny do rozwoju płodu, pamiętaj żeby używać tylko soli jodowanej.

Teraz najważniejsze całkowicie zrezygnuj z picia alkoholu i kofeiny, nawet sporadyczne spożycie podczas ciąży sprzyja wadom rozwojowy płodu a także komplikacjom podczas ciąży.
Nie zapomnij natomiast o spożyciu płynów, powinnaś pić około 2 litry płynów dziennie, może być to woda, soki, mleko jak również herbata jednak nie bardzo mocna. Praktyczne porady znajdziesz "Zdrowe odżywianie i jego sekrety"

PAMIĘTAJ!!!
Unikać należy podczas ciąży:


  • wątróbki
  • surowych lub niedogotowanych ryb
  • niestarannie odgrzanych dań z drobiu
  • rozmrożonych potraw podawanych na zimno
  • pasztetów mięsnych,rybnych,warzywnych
  • niepasteryzowanego mleka
  • jaj na surowo
  • ugotowanego mleka na sadzenie
  • surowych potraw mięsnych
-->

No comments:

Post a Comment