Sunday, June 26, 2011

Kobiety w ciąży i karmiące piersią a wpływ kwasów Omega 3 Pregnant and breastfeeding women and the impact of omega-3 fatty acids

Kobiety w ciąży i karmiące piersią a wpływ kwasów Omega 3

Autorem artykułu jest Grażyna Wosinek



Prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka dzięki kwasom Omega 3.
Udowodniono, że spożywanie przez matkę kwasów Omega 3 podczas ciąży wpływa korzystnie na rozwijające się dziecko, wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych i przekaźnictwo synaptyczne, co decyduje o prawidłowej komunikacji między neuronami.
KOBIETY W CIĄŻY I KARMIĄCE PIERSIĄ

Doskonałe rezultaty przynosi smarowanie skóry narażonej na rozstępy. Kwasy Omega 3 bardzo dobrze wpływają na kondycję skóry. Działają zarówno od wewnątrz jak i na zewnątrz. Wsmarowując preparat w skórę można zauważyć poprawę sprężystości i jakości skóry. Przyczyną rozstępów są często predyspozycje organizmu oraz warunki genetyczne. Nie zawsze da się ich całkowicie uniknąć. Jednak Omega 3 zmniejsza ryzyko ich wystąpienia a jeśli jednak się pojawią, to nie są tak duże.

Prawidłowy rozwój układu nerwowego
Udowodniono, że spożywanie przez matkę kwasów Omega 3 podczas ciąży wpływa korzystnie na rozwijające się dziecko. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest kwasem tłuszczowym strukturalnym i najważniejszym budulcem komórek nerwowych - wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych i przekaźnictwo synaptyczne, co decyduje o prawidłowej komunikacji między neuronami. Kwasy Omega 3 biorą udział w biosyntezy lipidów komórkowych, przede wszystkim w ośrodkowym układzie nerwowym. Ma to istotne znaczenie dla rozwijającego się mózgu płodu, gdyż 75% komórek nerwowych rozwija się właśnie w tym czasie (aż 80% DHA gromadzi się w mózgu między 26 a 40 tygodniem ciąży). Badania mówią, że dzieci, których matki podczas ciązy przyjmowały kwasy Omega 3 mają wyższy poziom inteligencji niż ich rówieśnicy, których mamy stosowały dietę ubogą w ten składnik. Niedobory kwasu DHA w okresie prenatalnym może zmniejszyć tempo dojrzewania mózgu a nawet zaburzyć rozwój psychoruchowy dziecka. Organizm matki nie wytwarza sam DHA, stąd konieczność dostarczania go z zewnątrz. DHA przenika przez łożysko do organizmu dziecka, a po porodzie przechodzi min. do mleka karmiącej matki. Podczas ciąży zapotrzebowanie na Kwasy Omega 3 wzrasta mniej więcej czterokrotnie, więc przyszłe mamy powinny znaleźć źródło tego składnika w pożywieniu. Mogą to być kwasy Omega 3 pochodzenia roślinnego oraz z ryb. Jednakże istnieją tu ograniczenia wynikające z zanieczyszczeń środowiska i skażenia ryb metalami ciężkimi (np.: rtęć , ołów), co z kolei działa destrukcyjnie na rozwój dziecka. Dlatego najbezpieczniej jest wybrać taki preparat, który jest skuteczny i bezpieczny (np. oczyszczone estry kwasów Omega 3 pochodzące z lnu).

Budowa siatkówki oka dziecka
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów Omega 3 jest również bardzo istotne dla rozwoju oka. Powszechną przyczyną utraty wzroku jest degradacja centralnego pola widzenia w siatkówce oka. Kwasy Omega 3 mogą polepszyć ukrwienie nerwu wzrokowego a tym samym ograniczyć ryzyko utraty widzenia. Stąd tłuszczowe kwasy Omega 3 są niezbędne dla wykształcenia dobrego wzroku i pomagają zachować zdrowe oczy.

Ryzyko cukrzycy
Czas ciąży, to jeden z niezapomnianych, najpiękniejszych okresów w życiu, zwłaszcza, kiedy jest chwilą wyciszenia, spokoju i radosnego oczekiwania na narodziny dziecka. Zdarza się, że ten czas radości zakłócony jest obawami o zdrowie maluszka lub też dolegliwościami ciężarnej mamy. Jedną z nierzadkich przypadłości jest cukrzyca ciężarnych. W tej sytuacji należy być pod stałą kontrolą lekarską, gdyż zaniedbana cukrzyca może być przyczyna wielu powikłań dla dziecka, w tym wady serca, nerek, układu nerwowego, przewodu pokarmowego i zaburzenia rozwojowe kończyn. Nierozpoznana cukrzyca ciężarnych niesie też ze sobą zagrożenie wystąpieniem powikłań położniczych: wielowodzia, obrzęków, zakażeń dróg moczowych, odmiedniczkowego zapalenia nerek i zatrucia ciążowego. Należy wiedzieć, że kontrolowana i prawidłowo prowadzona cukrzyca nie stanowi istotnego zagrożenia dla zdrowia mamy i dziecka. Pozytywne działanie profilaktyczne dla rozwoju cukrzycy maja kwasy Omega 3. Zmniejszają one ryzyko wystąpienia tej dolegliwości, ponieważ niwelują wahania poziomu cukru we krwi, tym samym zmniejszając odporność komórek na insulinę. Dobre działanie ma również BioFamina. Jej działanie polega na hamowaniu działania enzymów trawiących skrobie znajdujące się w takich produktach, jak np. ziemniaki, pieczywo, ciasta, makaron, pierogi, naleśniki, ryż czy kukurydza, tym samym zmniejszając poziom cukrów w organizmie. BioFamina jest bezpiecznym środkiem, a zawarta w niej fasolamina (wyciąg z białej fasoli) jest w pełni naturalnym neutralizatorem skrobi. BioFamina, blokując rozpad skrobi, zdecydowanie obniża indeks glikemiczny posiłku, zapobiega wahaniom cukru we krwi a tym samym ogranicza rozwój cukrzycy.
Źródło: www.megalife.pl
---
Źródło artykułu:
http://www.megalife.pl


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl





Pregnant and breastfeeding women and the impact of omega-3 fatty acids
The author of this article is Grazyna Wosinek


Proper development of the nervous system in children with Omega 3 acidsIt has been proven that drinking by the mother of Omega 3 during pregnancy is beneficial for the developing child, affect the conduction of nerve impulses and synaptic przekaźnictwo, which determines the proper communication between neurons.Pregnant and breastfeeding women
Excellent results lubrication brings skin exposed to stretch marks. Omega 3 fatty acids very well affect the skin condition. They work both inside and outside. Wsmarowując preparation can be seen in skin elasticity and improve skin quality. The cause of stretch marks are often the body's predisposition and genetic conditions. It is not always possible to completely avoid them. However, Omega 3 reduces the risk of their occurrence and if they do occur, however, are not so large.
Proper development of the nervous systemIt has been proven that drinking by the mother of Omega 3 during pregnancy is beneficial for the developing child. Docosahexaenoic acid (DHA) is a structural fatty acid and the most important building blocks of nerve cells - affects the conduction of nerve impulses and synaptic przekaźnictwo, which determines the proper communication between neurons. Omega 3 fatty acids are involved in cellular lipid biosynthesis, especially in the central nervous system. This is of vital importance to the developing fetal brain, since 75% of nerve cells develop at that time (up to 80% DHA accumulates in the brain between 26 and 40 weeks of gestation). Studies say that children whose mothers took while pregnant omega 3 fatty acids have a higher level of intelligence than their peers, which we apply the diet low in this component. DHA deficiency in the prenatal period may reduce the rate of brain maturation and even disrupt the child's psychomotor development. Mother's body does not produce DHA alone, hence the need to deliver him from the outside. DHA crosses the placenta to the baby, and postpartum passes min. the milk of nursing mothers. During pregnancy the demand for Omega-3 fatty acids increased approximately four times, so in the future we should find the source of this component in the diet. They may be omega-3 fatty acids of vegetable origin and fish. However, here there are limitations imposed by environmental pollution and contamination of fish with heavy metals (eg mercury, lead), which is destructive to the child's development. Therefore, the safest way is to choose a formulation that is effective and safe (eg, purified omega-3 fatty acid esters derived from flax).
Construction of retinal childProvide adequate quantities of Omega 3 is also very important for the development of the eye. Common cause of vision loss is the degradation of the central field of vision in the retina. Omega 3 can improve the blood supply to the optic nerve and thus reduce the risk of vision loss. Thus, omega-3 fatty acids are essential for good vision of education and help maintain healthy eyes.
The risk of diabetesDuring pregnancy, is one of the unforgettable, most beautiful periods in my life, especially when it is just silence, serenity and joyful anticipation of the birth of the child. It happens that this time of joy is disrupted by concerns about health of your baby or pregnant or have ailments. One of the infrequent accidents is gestational diabetes. In this situation, should be under constant medical supervision, because diabetes can be a neglected cause of many complications for the child, including heart defects, kidney, nervous system, gastrointestinal tract and limb malformations. Undiagnosed gestational diabetes carries with him a threat of obstetric complications: polyhydramnios, edema, urinary tract infections, pyelonephritis and toxic pregnancy. Please know that properly controlled and conducted diabetes is not a significant health risk to mother and child.Positive action for the development of diabetes preventive May acids Omega 3 They reduce the risk for this ailment, since offset fluctuations in blood sugar levels, thus reducing the resistance of cells to insulin. Good performance has also BioFamina. It works by inhibiting the action of enzymes digesting starches found in products such as potatoes, breads, cakes, pasta, dumplings, pancakes, rice and corn, thereby reducing the level of sugar in the body. BioFamina is a secure means and contained in it fasolamina (white kidney bean extract) is an all-natural starch neutralizer. BioFamina by blocking the breakdown of starch, definitely reduces the glycemic index of a meal, to prevent fluctuations in blood sugar and thus limits the development of diabetes.

No comments:

Post a Comment